in ,

TÜİK açıkladı: Enflasyon yılın zirvesine geldi

Tükiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sabah saatlerinde enflasyon verilerini paylaştı. Rakamı gören vatandaş durumun ne kadar kötü olduğunu bir kez daha anladı. 2023 yılı baz alındığında enflasyon yılın zirvesine yerleşti.

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi yüzde 61,9 olarak açıklanmıştı. TÜİK verileri de buna paralel gerçekleşti. Yıllık Eylül enflasyonu yüzde 61,53 olarak açıklandı. Diğer taraftan çekirdek göstergeler de halen yukarı yönlü seyrini devam ettiriyor. Eylül ayında yıllık çekirdek enflasyon neredeyse yüzde 70’e dayandı.

TÜFE’deki değişim 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %4,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %55,30 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %20,16 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %92,48 ile lokanta ve oteller oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %2,59 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %30,27 ile eğitim oldu.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Apple, iPhone 15 modelinin ısınma sorunu iOS 17 mi?

Gözler eylül ayı enflasyon verilerinde: Ekim ayı kira artış oranı ne kadar olacak?