Bazı hastalıklar ender görünür keşfedilmesi zor olur. Ancak benzer belirtilerin fazla insan da görülmeye başlanmasıyla bilim adamları bu insanları incelemeye alır ortak sonuçlara varıldığında bu artık adı konulmuş bir hastalık olur. Çoğunda doğuştan ya da bazı kişilerde sonradan görülen kendi konuşma biçiminden uzaklaşarak dilini yeni öğrenmiş gibi konuşmaya başlaması dikkat çeken bir belirtidir.
Tonlamalar değişir kelimeler yayvanlaşır duyduğunuzda yabancı ülkeden gelmiş yeni konuşmayı öğrenmiş gibi gelir kulağınıza bu durumun sağlıkta bir karşılığı vardır. Yeniçağ hastalığı aksan sendromu olarak tanımlanmış hastalığın neden olabileceğini ve ortaya çıkış sebepleri üzerinde yoğunlaşalım.
Hastanın merkezi konuşma siteminde yaşadığı bir kaza ile doğuştan ya da yaşadığı beyinsel bir hastalık bu durumu tetikler. Beynimizde broca adı verilen konuşma merkezimiz mevcuttur. Bu merkez bir darbe aldığında bir hasara uğrar kişide böyle bir bozukluk sonradan oluşabilir. Çoğu zamanda nedeni anlaşılmayabilir.
Aksan Sendromu Özellikleri
Yeniçağ hastalığı aksan sendromu beyine giden kan akışının kesilmesiyle karşımıza çıkar. Bölgesel geçici inmelerde bu tarz hasarlar karşımıza çıkabilir. Çocukluktan gelen beyinsel bir rahatsızlık olabilir küçükken düşürme geçirilen ateşli bir rahatsızlık kişide konuşma bozukluğu olarak dışarı yansıyabilir. Beyin karmaşık bir yapıdır. Bilim adamları ne kadar araştırma yapsalar da birçok şeyin bulunması için daha çok zamana ihtiyaçları olacaktır.
Beyin lezyonları bulunmuş ya da bulunamamış birçok hastalığın habercisi olabilir. Bir kaza sonrasında anlık olmayıp yıllar sonra ortaya çıkan bir bulgu olabilir. Beyin de tümör, kitle ya da damar yapısındaki bazı bozuklukların konuşma merkezine yaptığı basınç bu hastalık ortaya çıkabilir. Epilepsi nöbetleri, demans ilerleyen yaşlarda bunama ya da ilerlemiş migreni olanlar da bu guruba dâhil edilebilir.
Yeniçağ Hastalığı aksan sendromu ilk olarak 1907 yılında farkına varılmıştır. Dünya ortalamasında çok fazla görülmemiştir. Dikkat edilmesi ve sorgulanması gereken bir hastalıktır. Genetik olabilir mi düzelebilir mi? Bilim adamları çalışmalarını sürdürüyorlar ancak beynimiz ve kalbimiz merkez kilit noktaları olduğunu düşünürsek zaman zaman kontrolden geçerek riskleri düşürebiliriz. Sağlımıza önem vermeliyiz bizi üzecek ve yoracak durumlarla karşılaşmamak için bu gereklidir.
GIPHY App Key not set. Please check settings